štvrtok 22. januára 2015

kaša iná než tá ovsená ...


Nie, nie. Dneska to nebude žiadna #mojeovesna, ale kaša aká sa na tomto blogu ešte neobjavila a to konkrétne pohánková. Ak mám byť úprimná, pohánka je moja úplne naj naj najneobľúbenejšia príloha, pretože mi vôbec nesadla čo sa týka chuti. Koľkokrát som si ju urobila, toľkokrát som ju ani nedojedla, pretože si ju neviem pripraviť takým spôsobom, aby mi chutila. Raz sa stalo, že mi ju uvarila mamina a vtedy bola celkom dobrá, ale ak by som si mala vybrať, tak dám prednosť hocijakej inej prílohe. Doma mám však jednu plnú dózu pohánky už pekne dlhý čas a tak som si povedala, že by som ju konečne aj mohla minúť a niečo si z nej uvariť. Napadla ma hneď kaša. Mám rada ovsenú, mám rada ryžovú, ale takú pohánkovú som ešte veru nejedla. Jedna z mojich obľúbených kombinácií pri ovsenej kaši je kombinácia jabĺčka a maku, pretože to nikdy nesklame a je to úplne najlepšie, či už ide o kašu alebo o rôzne koláčiky. Túto 
kombináciu som použila aj pri pohánkovej kaši a v konečnom dôsledku sa aj pekne podarila a dokonca mi aj chutila bola fakt dobrá :)



Na prípravu jablkovo-makovej pohánkovej kaše budete potrebovať:
100 gr pohánky
1 hrnček mlieka
1 čl medu
1 jablko
2 čl maku
Môj tip: Pohánky môžete dať kľudne menej, pretože nakoľko som nevedela aké množstvo z toho vznikne a koľko jej dať, 
tak som jej dala trochu veľa, takže si myslím, že by kľudne stačilo aj tých 60-70 gramov.


Postup:
1. Pohanku som si večer zaliala dvojnásobným množstvom mlieka ako je pohánky. 
2. Ráno som si pohanku s mliekom vyliala do hrnca a varila. 
3. Počas varenia som do pohanky zamiešala 1 čl medu, nastrúhané jabĺčko, mak a všetko to spolu varila. 
Hotovo! Napokon z toho vznikla dobrá obmena klasickej ovsenej kaše :)


A čo vy? Máte radi pohánku? Čo si z nej pripravujete najradšej? Ja som každému nápadu otvorená, takže budem rada ak sa o nej podelíte v komentároch, nech si z nej môžem nejaké dobré jedlá uvariť :) Určite budem skúšať aj niečo iné, pretože sa stretávam s tým, že strašne veľa ľuďom pohanka nechutí a tak je dobré skúšať a zdieľať nápady s ostatnými :) 

20 komentárov:

  1. Já jsem si pohankovou kaši dělala u taťky z "pytlíku", ale nebylo v ní nic špatného, byla to normální 100% pohanka, jen už asi namletá, aby se kaše dala jen zalít mlékem nebo vodou a vůůůůbec mi to nechutnalo! Ta chuť mi hrozně vadila:( Ale třeba jí dám taky ještě někdy šanci:) A teď po Vánocích jsem zase zkoušela kaši ze žitných vloček a když jsem ji při vaření ochutnala, tak mi to taky přišlo nic moc, takže jsem si místo ní udělala krupicovou a z uvařené žitné kaše jsem udělala placičku, šoupla do trouby a byla pizza:D
    PS: Máš to Luci opět nádherně nafocené♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno áno, videla som už tie kaše ale mňa napríklad vôbec nelákaju, pretože si ich stačí len zaliať vodou či mliekom a ja mám rada také čo si uvarím sama :) Ale ten nápad na pizzu teda znie fakt dobre, kuknem sa po takej kaši určite :)
      A ďakujem za pochvalu Gabi :*

      Odstrániť
  2. Asi to budu muset vyzkoušet! Pohanka mi zezačátku taky moc nejela, druhou šanci jsem jí ale stejně dala a vmíchala cottage a to pak bylo blaho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jéééj, tak tá kombinácia mohla byť fakt dobrá! Ďakujem za tip to uričte vyskúšam pretože cottage dokážem jesť na kilá a keď si ho predstavím s pohankou, tak to môže byť fakt super :)

      Odstrániť
  3. Já mám naopak pohanku moc ráda. Jíme ji velice často, ale právě jako přílohu. Zkoušela jsem ji i nasladko a tak mi moc nechutnala, ale spíš jsem nevěděla, jak ji ochutit, takže zítra tvůj recept určitě vyzkouším. BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Luci, já si jí dělám úplně běžně, jako jiní ovesnou, stejně tak dělám jáhlovou, ječnou, rýžovou, amaranthovou.....spoustu:-) Tuhle výbornou pseudoobilninu miluji a je docela náhoda, že jsem zrovna teď u sebe na blogu udělala speciální článek na ní i s recepty ;-) Pohanka je prostě báječná na sladko i na slano ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. S pohankou jsem na tom uplne stejne! ale treba instatní kaše od Nominy pohankova je moc dobrá. Tak to asi zkusím... ale jestli mi nebude chutnat, můžeš za to! :D:D:*

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aww, s tím zdobením a srdíčkem to vypadá nádherně :) Pohankovou kaši dělám obdobně :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobry napad. Mak mi velmi nesedi, takze skusim ho nahradit niecim inym, ale urcite vyskusam.
    /kaviareň/

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Sladká kaše z pohanky mi taky nijak extra nechutná. Ale pohankové karbanátky, ať už s uzeným, zelím a majoránkou nebo i zeleninovo-pohankové placičky nebo taky pohanka na způsob rizota se zeleninou a houbami, to miluju! Pohanka se musí vhodně dochutit, tak aby její vlastní chuť nebyla tak silná, ta vadí spoustě lidí :) Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako píšeš, mne tiež strašne vadí tá jej silná chuť, preto som nevedela čo z nej vymyslieť ale tie karbanátky sa mi pozdávajú a tie môžu byť naozaj dobré :) Pohľadám nejaké recepty a tie určite skúsim :)

      Odstrániť
  9. vyzerá výborne! :) ja mam pohanku rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jsem stejného názoru. Pohanka, která není na sladko, mi prostě nechutná. Zkoušela jsem ji jako přílohu, ale nijak mě nezaujala. A přesně jako ty, ani jsem ji nedojedla. No ale s takovým nastrouhaným jablíčkem a skořicí, to už je jiná :3
    Fit Maddie

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vypadá to báječně..už jsem nad tím dlouho uvažovala, že si ji uvařim na sladko, protože pohanku na slano mám moc ráda. Zkus někdy pohaneto - pohanka uvařená a na pánvi opečená se špetkou soli, 2 stroužky česneku, trochu sojovky, pepř, zelenina a třeba sojový nudličky, luxus :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Já si dělám ze 70 g a je to pro mě akorát :) a je skvělá! mám ji moc ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Vcera som vyskusala a hmm, no nechutilo. Takze toto uz nie.
    /kaviareň/

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jééé, psala jsem ti včera komentář a že by se neuložil? Každopádně zopakuji...
    Tvé fotky jsou čím dál tím krásnější (pokud to jde). Tvůj blog je jeden z mála,který způsobuje, že jen kouknu na obrázek, hned mám na to jídlo chuť.
    To se nedá ani srovnat s fotkama z pod zářivky, kdy ještě mírně spím a fotím svou ranní kaši či jiné výtvory...aneb, všechny fotky na jedno brdo!
    To u tebe nehrozí...servis krásný, foto, barvy...Klobouk dolů :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dosť možne že sa to zaseklo a neulozil sa, lebo zverejňujem úplne všetko :) Ďakujem ti krásne za tvooj komentár a pochvalu. Urobila si mi hrozne velku radosť :) Ja by som si práveze rada dokúpila nejaké tie 'materialy' na fotografovanie, lebo je to uz vacsinou ten iaty štýl, tak trosku by som to rada zmenila, ale najsť také veci v dobrej cene je trošku náročné. S tym svetlom je to fakt hrozne, ja vobec neviem raňajky fotiť kvoli tomu :(

      Odstrániť
  15. Pohánkovú kašu tak na sladko som nikdy nejedla. Ale môže to byť chutné, aspoň podľa Tvojich obrázkov:) Ja tiež veľmi často jedávam pohánkovú kašu, ale skôr ako prílohú k tmavému mäsu. Raz som ju skúšala len tak zo zeleninou, ale nebolo to nič moc:(

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Pohánkovú kašu tak na sladko som nikdy nejedla. Ale môže to byť chutné, aspoň podľa Tvojich obrázkov:) Ja tiež veľmi často jedávam pohánkovú kašu, ale skôr ako prílohú k tmavému mäsu. Raz som ju skúšala len tak zo zeleninou, ale nebolo to nič moc:(

    OdpovedaťOdstrániť