streda 29. júla 2015

slovak dinner in usa

Ahojte! :) Dneska som si pre Vás pripravila príspevok o našom včerajšom dni, kedy sme mali day off, ktorý sme tentokrát výnimočne netrávili niekde na výlete, ale i napriek tomu sme ho prežili úplne perfektne! :) Keďže sme celý týždeň pracovali a nebol čas ísť do obchodu nakúpiť potraviny, hneď ráno sme vstali pred piatou, aby sme stihli prvý autobus a šli si pokúpiť čo sme potrebovali. Obehli sme tri supermarkety a napokon sme sa domov vrátili o pol dvanástej. Na tento deň sme si naplánovali varenie, ale nie hocijaké. Chceli sme pripraviť slovenské jedlo pre našu kamarátku a kolegyňu Lyndsay a takisto aj pre baby zo SR, s ktorými pracujeme. Všetci tri sme pozvali na večeru a dúfali, že všetko stihneme :) Bolo trošku ťažšie nájsť niektoré alternatívy potravín, ale nakoniec sa všetko podarilo na výbornú a večera chutila takmer identicky ako keby sme ju pripravovali doma. A čo sme si to vlastne vymysleli? No predsa segedín :) To pozná každý u nás, ale že by to poznali aj tu sa povedať nedá. Okrem hlavného jedla sme pripravili aj dva typy 
dezertov, ktoré uvidíte v príspevku. 


 Zatiaľ čo Erika varila samotný segedín, ja som pripravovala prvý dezert. Čo sa týka prípravy segedínu, na jeho prípravu sme použili klasicky kapustu, smotanu na šľahanie, mlieko, bravčové mäso a koreniny. Popri varení sa Erika pustila do prípravy knedlí. Tie sa jej podarili fakt veľmi dobre, čoho sa spočiatku obávala, ale vyzerali presne tak isto ako doma a baby si ich veľmi pochvalovali :) Keďže Lyndsay a ja nesmieme múku, tak som ako prílohu 
uvarila ryžu a lepšiu prílohu som ani zvoliť nemohla. V kombinácii so segedínom to bolo fakt super! :)



tak tie sa podarili, čo poviete? :)


Dvor je obrovský nielen vpredu ale aj vzadu a tak som nám prestrela stôl vonku. 
Na pitie sme podávali zelený čaj s ľadom :)


A po tejto fotke sme sa pomaly vrhli na jedlo :D 


Aj Miška so Simou, ktoré vlastne segedín poznajú skonštatovali, že chutil úplne ako doma, 
tak sme sa potešili, že sme Lyndsay priblížili našu krajinu aj z tohto uhla :)


A nabrala som si aj druhýkrát, lebo to nemalo chybu!


A tuto už môžete vidieť môj zdravý dezert! Keďže Erika sa rozhodla urobiť jej špecialitu, kde však ide múka, chcela som prichystať aj niečo bez múky. Potom som si spomenula na to, že tesne pred odchodom som dvakrát robila pochúťku podľa Blanky, ktorú som si už doma zamilovala a tak som sa 
rozhodla, že urobím práve to. Ide o fazuľové brownies, ktorého príprava je ľahká ako facka a zaberie to len pár minút. 


Na prípravu tohto brownies potrebujete:
1 konzervu fazúľ
1 banán
2 vajíčka
1čl kypriaceho prášku do pečiva
2čl kakaa
med/trstinový cukor na dosladenie 


Príprava je strašne jednoduchá. Všetky suroviny zmixujete a vylejete na menší plech.
 Ja som to po vychladnutí ozdobila so smotanou a jahodami a odložila do chladničky. 


Vychladené to chutilo perfektne a tešila som sa z toho, že to chutí aj ostatným babám :)


A toto je Erikin dezert, ktorý sa podával hneď po mojom. Ja som síce nemala celý zákusok, ale neodolala som krému a ten sa doslova rozplýval na jazyku. Lepší som už dávno nejedla a ani sa nečudujem, že to je jej obľúbený zákusok :) Krém bol robený z kyslej smotany (ktorá je tu však úplne iná, 
neporovnateľne lepšia než u nás a je krásne hustá ako jogurt) a ešte čokolády Hershley.


A všetky baby pokope, ktoré mám tak strašne rada ♥  :) 


Napriek tomu, že sme takmer celý deň trávili varením, ten deň sme si maximálne užili, lebo sme jedlo pripravovali s láskou a nadšením, že urobíme radosť ďalším osobám :) Dúfam, že takýchto večerov bude omnoho viacej, pretože čas neskutočne letí a pri pomyslení na návrat domov sa mi chce akurát tak 
plakať. Prajem Vám krásny zvyšok dňa a pevne verím, že Vás tieto príspevky nenudia. Majte sa krásne!

11 komentárov:

  1. Haha, keď si napísala, že typicky slovenské jedlo, čakala som, že budete robiť minimálne halušky.. Segedín už podľa názvu je vlastne maďarský :D ale áno, máš pravdu, zdomácnelo to u nás (hoci ja ho neznášam.. ale to vlastne aj tie halušky).
    Ste fakt kočky a ešte k tomu aj také šikovné, to o nápadníkov nemôžete mať núdzu! Pozor, aby si vás tam neklofol nejaký Američan!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme Jarka :)
      To by nebolo take zle, aspon by som tu mohla zostat :DD

      Odstrániť
  2. Ty jen záříš =D,! Aby si se chtěla vrátit zpět do vlasti, když jsou tady samé problémy ohledně uprchlíků apod. Je moc pěkné, že jsi kamarádkám připravila typické slovenské jídlo. Přesto si já osobně pod slovenským jídlem představím halušky s brynzou. A ty zákusky vypadají opravdu lahodně, a mohla je i tvá kamarádka s alergii na mouku (lepek?). Moc bych si přála příští rok taky takto vyjet do zahraničí. Nevíš, jestli je podobná agentura i tady v ČR, když s nimi máš dobrou zkušenost? A jaké podmínky musíš splnit? Přeju ti krásný zbytek léta.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alergiu na lepok mam ja aj Lyndsay a prave preto som upiekla fazulove brownies, kde muka nejde, takze sme jedli to :) Agentura cez ktoru som sem isla ja je Alaska Travel a mozu ist cez nu aj ceski stufdenti a ja ju mozem len a len odporucat! Boli fakt skveli. Nie su tam ziadne podmienky, iba musis byt studentom a potom zaplatit tie poplatky vsetky. To je cele :) a mas na vyber z nekonecneho mnozstva ponuk co sa mi strasne pacilo :) ja pojdem znova o rok a cez nich :)

      Odstrániť
  3. A jak jim chutnal, segeďák ? :D Jinak všechno vypadá parádně! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevedeli sme sa ho dojesť :D urobili sme obrovsky hrniec a cele sa to zjedlo :)

      Odstrániť
  4. Ohladne segedinu odpisem sem baby takto zvlasť :)
    My sme aj chceli povodne pripravit halusky s bryndzou, ale tu bryndza nieje a tak nevieme prist na to aku alternativu vyuzit, abynsa to aspon trosku podobalo, ale uz beztak to nebude ono. Bryndza je fakt typicka u nas a to bolo prve co nas napadlo :)
    A segedin kazdemu chutil neskutocne! Fakt bol na nerozpoznanie od domaceho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ja som tiez v USA a robila som priateľovi a jeho rodine halušky a namiesto bryndzy som použila ovci syr, z ktorého vlastne bryndza je, bol uz aj osoleny. Len som ho zmixovala a rozmiešala este s kyslou smotanou a ver mi,ze rozdiel nespoznáš 😉 tak to môžeš skúsiť 😊

      Odstrániť
  5. Naozajstný segedín s naozajstnou knedľou? Baby, môžete sa vydávať:)) **DAY by DAY**

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Páni,si moc šikovna :))) !
    Segedin sice rada nemam ale to brownies je boží :)) !

    OdpovedaťOdstrániť