piatok 23. októbra 2015


Skúšali ste už piecť z pohánkovej múky? Ja som si ju kúpila minulý týždeň po prvýkrát, pretože som videla zopár receptov, v ktorých bola použitá a tak som ju chcela vyskúšať. Kupovala som si ju trošku s obavami, či mi bude chutiť, nakoľko klasická pohanka má taký svojský ´zápach´, ale momentálne som veľmi rada, že som sa na to dala a kúpila si ju :) Muffiny som už piekla tento týždeň dvakrát. Prvýkrát klasické a druhýkrát som už použila práve pohánkovú múku. Keďže jabĺk máme momentálne na rozdávanie, snažím sa ich zakomponovať snáď do všetkého a tak boli výsledkom chutné a šťavnaté jablkové muffinky.  Čo ma pri ochutnaní veľmi prekvapilo bolo, že hoci som do cesta nepridala ani štipku maku, tak chutili úplne ako keby v nich ten mak bol. Ja mám kombináciu jablka s makom veľmi rada, či už v kašu, jogurte či hocikde inde, takže som bola len rada. Recept je ako vždy veľmi jednoduchý a rýchly, 
takže opäť vás poteším nenáročnosťou, pretože viem, že u mnohých ľudí rozhoduje aj to. Pevne verím, že sa Vám bude páčiť a vyskúšate ho :)


Na 12 kusov budete potrebovať:Pre recept kliknite na Continue... 

mokré suroviny:
250gr nastrúhaných jabĺk
100ml mlieka
80gr kokosového oleja
2 vajíčka
4PL medu/agáve sirupu


suché suroviny:
250gr pohánkovej celozrnnej múky
1čl BZL kypriaceho prášku do pečiva 
(môžete použiť aj klasický, ale potom už nebudú bezlepkové)
1/2čl sódy bikarbóny



Postup:
Najskôr si zamiešate mokré suroviny (ak chcete, môžete pridať vlašské orechy, sušené hrozienka,
 kúsky čokolády, mak) a následne do zmesy zamiešate suché suroviny. Všetko poriadne premiešate 
a potom len nalejete do košíkov na muffiny. Pečiete vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C po dobu 10-15 minút 
(avšak si to sledujte)

Moj tip: Ak si chcete urobiť ´cupcakes´, po vychladnutí odrežete vrch muffinov a pomocou zdobítka nanesiete na ne tvaroh osladený agáve sirupom. 


Už dlhšiu dobu sa odhodlávam aj na kúpu mandlovej múky, ktorej cena ma však stále odrádza, pretože nepatrí medzi tie najlacnejšie. Rada skúšam niečo nové a tak sa možno napokon pemôžem a kúpim si aj tú, pretože podobne ako s pohánkovou, tak aj s mandlovou múkou som videla veľa zaujímavých a chutných receptov. A čo vy? Aké múky používate najčastejšie? Používate aj iné ako klasické? Ktorú by ste mi odporučili najviac? :) Za vaše komentáre 
a rady Vám budem vďačná a ak sa rozhodnete muffiny upiecť, určite mi napíšte ako a či Vám chutili :) 

6 komentárov:

  1. Och, máš skrátka talent - nielen na prípravu jedál, ale aj na ich aranžmán a fotenie. Tento Tvoj blog, to je radosť pozerať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňaam tak tioe vyzerajú super !! :) a tie košíčky s tým motívom vianočným máme aj my doma sú nádherné :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hlasujem za mandľovú múku! Máš pravdu, je drahšia, ale dobre sa s ňou pracuje a v receptoch výborne chutí. Skúšala som ju niekoľkokrát a mne sa celkom osvedčila.
    Muffinky sú krásne, podarili sa ti. Ja by som si na vrchu vedela ešte celkom dobre predstaviť čokoládový krém z avokáda, to by bola bomba!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. polovina mé rodiny má bezlepkovou dietu, tak jsem si vždycky lámala hlavu s tím, co jim uvařit.. díky za úžasný nápad! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypadají skvěle :) , z pohankové mouky peču moc ráda,ale nejradši mám palačinky :D :) !

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť