pondelok, 14. decembra 2015

recipe: #eatraw


Ahojte! :) Konečne sa ozývam po pár dňoch. Som rada, že som sa dostala aj k napísanu tohto príspevku, respektíve receptu na ktorý som sa chystala už dlhší čas. Receptov mám pripravených viacej a postupne ich určite popridávam :) Raw ´pečenie´ som si úplne zamilovala, ale to ste si asi aj mohli všimnúť na základe príspevkov. Veľmi sa mi páči ako sa z jednoduchých prísad dajú vytvoriť fakt super jedlá a niekedy je len ťažko uveriť, že ´cesto´ tvoria len ďatle, orechy, či semienka. Rada si prezerám na internete blogy a stránky, kde nájdem nové recepty, inšpirácie a práve minulý týždeň som objavila úžasnú 
stránku, na ktorej nájdete kopu zaujímavých raw receptov, ktoré Vás určite zaujmú ak ste podobne ako aj ja fanušíkom rawfood :) 



Mňa zaujalo tých receptov viac, ale napokon som si vybrala recept s názvom Makovec. ´Cesto´ zo semienok som ešte nerobila, lebo väčšinou robím cesto pozostávajúce z ďatlí a orieškov. Práve preto som sa veľmi tešila, že vyskúšam niečo nové. V tomto prípade zohrával hlavnú úlohu zlatý ľan, ktorý som však doma nemala a tak som použila klasický hnedý. Zopár prísad som trošku obmenila a mne to celé pripomínalo babkinu jablkovo-makovú štrúdľu, až na 
to cesto samozrejme. Pomenovala som to teda jablkovo-makový závin, pretože podľa mňa to vystihuje tento dezert viacej :)


Na cesto potrebujete:
2 hrnčeky hnedého ľanu
1 hrnček vlašských orechov
1 hrnček ďatlí

Na plnku potrebujete:
2 hrnčeky maku
2 menšie jablká
5 PL medu



Postup:
Najskôr si pomeliete vlašské orechy a ľanové semienko na múku a zmiešate. Následne si v mixéri rozmixujete ďatle, s ktorými sa bude lepšie pracovať, ak si ich namočíte vopred aspoň na 3 hodiny. Následne do zmesy rozmixovaných ďatlí pridáte orechy. ľan, med a poriadne zamiešate, čím vytvoríte lepivé cesto. Cesto si ručne uložíte na papier na pečenie do tvaru obdĺžnia a poriadne ho utlačíte (uhľadíte). Teraz si urobíme plnku, ktorá je veľmi jednoduchá. Jablká si nastrúhate a zamiešate s makom a medom. Túto jablkovú zmes potom ukladáte na cesto . Keď to budete mať, tak cesto opatrne rolujete aj s fóliou a vložíte 
do chladničky schladiť.


Závin sa vydaril na výbornú a bolo to príjemné spestrenie oproti raw tortám, či zákuskom a guľkám, ktoré robievam bežne a to či už vzhľadom 
alebo aj chuťovo. Podľa mňa je to super dezert aj na vianočný stôl a tak ak máte radi jednoduché a zdravé recepty, tak ho určite vyskúšajte :) 

Krásny večer Vám prajem, 
s pozdravom, L.

2 komentáre:

  1. jsi strašně šikovná, vypadá to náramně, jablka i mák jsou moje slabina :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)) Áno áno! to je dokonalá kombinácia, či už pri ovsenej kaši alebo aj takto pri pečení :)

      Odstrániť