sobota, 12. marca 2016

ako sa mi zmenila strava zo dňa na deň alebo... keď zistíte, že máte HIT

Vopred sa ospravedlňujem za dlhý článok, ktorý sa mi podaril byť dlhší, než som plánovala. 

Začnem rovno od začiatku ....
Dnešný príspevok som sa rozhodla venovať téme, ktorú som vám už načrtla v minulom článku a ktorá vo veľkej miere ovplyvní určite to ako to bude na blogu vyzerať ďalej. Začnem úplne od začiatku, aby to malo nejakú hlavu a pätu a postupne sa dostanem k tej podstate. Keď som sa na konci septembra vrátila domov z USA, všetko prebiehalo úplne normálne. Pre niekoho, kto si celé leto varil tie najjednoduchšie jedlá, hotové za pár minút a rýchlo zbalené do krabičky, som sa veľmi tešila domácej strave, ktorá mi už po takom čase aj začínala chýbať. Bolo mi ľúto, že som prepásla leto plné čerstvého ovocia, zeleniny z babkinej záhrady, ktoré som si kupovala samozrejme aj tam, ale nie v takom množstve ako by som to konzumovala keby som bola doma. A viete ktoré jedlo ma čakalo doma ako prvé? Veľký hrniec paradajkovej polievky s ovsenými vločkami, ktorú zbožňujem a veľká porcia leča, ktoré som si počas leta urobila asi tak jedenkrát a chýbalo mi zo všetkých jedál snáď najviac. Toto sú (resp. už len boli) pre mňa úplne naobľúbenejšie jedlá :) S príchodom domov som sa vrátila k vyváraniu, vypekaniu, skoro každý týždeň som robila raw torty (všetci dobre vieme, že sú to samé oriešky, kakao, kokos a ovocie), aby som aj Vám mohla postupne pridávať recepty a tipy na rôzne jedlá. Od mäsa som si úplne odvykla a celé leto som konzumovala ryby, čo mi samozrejme zostalo a meniť som to nechcela (ryby a morské plody zbožňujem už od mala, takže mi to veľmi vyhovovalo). Keď som sa vrátila,zaradila som tiež veľa
ovocia, na ktoré som si veľmi zvykla práve v Amerike a doma som ho predtým veľmi nejedávala. 

A potom to všetko začalo ...
pre pokračovanie článku klik na Continue


Asi dva týždne po mojom príchode som začala mať zdravotné problémy. Strašné tráviace ťažkosti sprevádzané kŕčmi, s ktorými som sa trápila asi dva mesiace a opuchy nôh, ktoré mi niekedy priam "horeli". Bolo toho ešte viac, ale viac sa okolo toho rozpisovať nechcem . Ako prvé sme sa rozhodli ísť ku gastroeneterológovi, ktorý mi urobil potrebné odbery a objednal ma na kolonoskopiu. Mnohí si pod kolonoskopiou predstavia strašný ´zážitok´, ale verte mi, samotné vyšetrenie pod vplyvom silnej injekcie, pri ktorej ani neviete kto ste je nič v porovnaní s tým, čo zažíva človek deň pred vyšetrením. Dúfam, že už to nikdy nebudem môcť absolvovať. Lekár mi napokon diagnostikoval syndróm dráždivého čreva s odporúčaním vylúčiť výrobky obsahujúce kravské mlieko, pretože hodnoty z odberov na alergiu som mala hraničné a vraj u niektorých ľudí už aj to môže spôsobovať problémy. Nie raz ma chytili obrovské kŕče, pri ktorých som sa nevedela ani pohnúť, ani po niekoľkých tabletkách nechceli vôbec ustúpiť a ja som neskutočne plakala, lebo tá bolesť bola príšerná. Zdravotné problémy neustupovali, naďalej pretrvávali a k tomu sa obavili ešte aj vyrážky na hrudi. Už to bolo niekoľko mesiacov a hoci som chodila od lekára k lekárovi na rôzne odbery každý týždeň, nevedeli prísť na to, čím to je. Nakoniec mi napadlo, či náhodou nebudem mať alergiu
na nejakú potravinu, ktorú konzumujem pravidelne a ani neviem o tom, že mi škodí.

A nakoniec po pol roku sa prišlo na pôvod mojich ťažkostí ... 
Ako poslednú možnosť sme vyskúšali ešte imunoalergologičku a to som si už povedala, že ak mi ona nič nezistí, tak sa už úplne vzdávam. Nebavilo ma už vôbec to neustále behanie po lekároch, ktoré nakoniec skončilo vždy tak, že nič nezistili a ešte k tomu som mala aj skúšky, na ktoré som sa sotva stíhala učiť. Imunoalergilogička mi urobila všetky potrebné odbery a po dvakrát som musela ísť na testy, pri ktorých vám dávajú na ruky vzorky potravín s tým, či vyvolajú alergickú reakciu. Ja som už po prvom testovaní vedela, že to niečo bude, lebo jedna vzorka ma začala strašne štípať, páliť a svrbieť a úplne sčervenela (žihlavka). Doktorka mi však k tomu nepovedala nič, lebo ma čakalo testovanie ešte aj o dva dni na to, kedy mi tam dala úplne iné vzorky. Opäť to bolo pozitívne a reakcia bola taká istá ako pri predchádzaúcom. A potom to prišlo. Oznámila mi, že mám HIT a teda histamínovú intoleranciu. Ide o metabolickú poruchu spojenú s nedostatočnou schopnosťou odbúravať histamín. V tom momente mi nebolo dvakrát veselo, keď mi začala menovať vysokohistamínové potraviny, ktoré v podstate boli na mojom tanieri každý deň a konzumovala som ich vo veľkých množstvách (napr.
padadajky, ryby, špenát, vlašské orechy, vysokopercentná čokoláda, kakao).


Doktorka mi zdôraznila, že stravu musím na sto percent dodržiavať a dbať na to, čo konzumujem, lebo môj stupeň HIT je vážny. Musím dávať pozor na množstvá a kombinácie medi jednotlivými "skupinami". Ani som netušila, čo to všetko obnáša, keď som odchádzala domov z ordinácie. Až doma po niekoľkohodinovom hľadaní informácií na internete (ktorých nie je až tak veľa a v slovenčine už vôbec nie) som sa dočítala informácie o tejto ´diagnóze´.

Čo to pre mňa znamená?
Rukolu a špenát môžem teraz používať akurát tak na ozdobu, zamiešať si do raňajkovej kaše môžem iba mrkvu, červenú repu, cuketu a tekvicu; kašu si môžem vychutnať s mangom, troškou lesného ovocia a granátovým jablkom (iné ovocie ani nemôžem momentálne); piť môžem len rastlinné mlieka; jedlo si musím variť vždy čerstvé, nesmiem ho ani ohrievať a už vôbec nekonzumovať také, ktoré je v konzerve. Mliečne výrobky môžem len tie najčerstvejšie, lebo majú menší podiel histamínu ako tie, ktoré sú skladované. To znamená, že tvarohy si musím kupovať čerstvé v družstve (ak mi vôbec sadnú, lebo ešte som ich neskúšala) syry môžem len nezrejúce. Môžem dať zbohom môjmu milovanému sushi a v podstate jesť vonku prakticky ani nemôžem (pretože neviem aké suroviny používali, ako jedlo pripravovali, či boli použité suroviny čerstvé, pretože je to to, na čo sa pri HIT musí dávať veľký pozor, nakoľko sa potom histamín zvyšuje). Ak by som však našla takú reštauráciu, kde si budem môcť vybrať aj ja, tak sa neuveriteľne poteším. Jedlo musím mať vždy po ruke, keď viem, že sa k jedlu dlhšie nedostanem, pretože nesmiem ísť len tak do obchodu a kúpiť si napríklad RAW tyčinku (nie v tejto eliminačnej fáze, v ktorej momentálne som). A pritom je toto len malá časť toho, čo všetko obnáša HIT. Dobrá správa pre mňa bola, že aspoň mi zostali v jedálničku vločky (pri ktorých si nie som úplne istá, lebo mi z nich naposledy nebolo dobre a neviem, či to bolo z vločiek alebo z nesprávnej kombinácie), ryža, batáty, pšeno, quinoa, ktoré tvoria teraz základ môjho jedálnička a tak sa občas stáva, že raňajkujem ryžu  s mrkvou, pretože taká znechutená idem ráno do kuchyne, že kým si rozmyslím, čo si vôbec uvarím z toho, čo smiem, tak ma prejde chuť už na všetko. Na pohánku môžem zabudnúť, rovnako ako na orechy (okrem mandlí) a tiež fazuľky a šošovicu, ktoré boli na mojom tanieri snáď každý deň. O rybách, ktoré patrili u mňa medzi hlavný zdroj bielkovín môžem akurát tak snívať, alebo... konzumovať iba v prípade, ak boli práve čerstvo vylovené (čo je asi v tomto ročnom období dosť nepravdepodobné). A takto by som mohla pokračovať ešte ďalej a ďalej... samozrejme, nie všetci, ktorí trpia HIT majú tie isté príznaky a taktiež nie všetkým môžu škodiť tie isté veci. Niektorí tolerujú pokojne aj cícer a jablko, iným to zas môže škodiť a spôsobiť vážne problémy (ako napr. mne jablko, hoci je v ´nulkovej´ skupine a cícer som ešte neskúšala). HIT je však veľmi mätúca, pretože niekedy ani ja nechápem rozdelenie tých potravín. Napríklad nesmiem červenú a bielu kapustu, ale ľadový šalát a čínsku kapustu už áno. Taktiež nesmiem žltú papriku, ale zelenú papriku už smiem. Niekedy mi to 
príde strašne zložité...

moje amatérske sushi, ktoré teraz neuvidím na mojom tanieri asi dlhšiu dobu ... 
Mimochodom, deň predtým ako som si ho išla robiť som si schváne šla kúpiť mango (lebo sushi s mangom je úplne najlepšia kombinácia!) a normálne som si ho kúpila, zaplatila a doma pozerám, že mango nikde a ja som ho fakt zabudla v tom obchode :D To som celá ja. Takže toto bola jediná možnosť, čo si doň dať, ktorá bola dostupná. Z estetickej stránky to nebolo práve nakrajšie, lebo to je špecialita mojej 
sestry, ale chutilo tak či onak výborne :) 

Bude to takto navždy? 
Podľa toho, čo som sa dočítala, tak všetko záleží od toho ako na jednotlivé potraviny budem reagovať. Keďže mi to bolo diagnostikované len pred dvoma týždňami, tak som momentálne v eliminačnej fáze, ktorá u niekoho trvá mesiac, u niekoho aj dva, všetko závisí od organizmu. Potraviny môžem zaraďovať len opatrne a sledovať, čo to spôsobí, aby som prišla na to, ktoré tolerujem a ktoré nie. Mám taký pocit, že to bude trvať dlhšie a bude to ´beh´ na dlhú trať, lebo celé je to o poorovaní seba a reakciách na určité potraviny. Ako príklad uvediem vajíčko, ktoré niektorí môžu kludne celé a nič im to nespôsobí, inú ho nemôžu vôbec a nájdu sa a osoby, ktoré môžu konzumovať len žĺtok. Hoci sa snažím aspoň trošku variť pestro, pri tejto "chorobe" kde si suroviny, ktoré môžem dokážem spočítať na dvoch rukách, to ide len veľmi ťažko. Najviac ľutujem asi maminu, ktorá mi každý deň musí kupovať mango, ktoré je prakticky jediné normálne ovocie, ktoré môžem jesť. Je z toho zúfalá asi viac než ja, lebo si myslí, že nič nemôžem jesť, čo v podstate ani nie je až tak 
ďaleko od pravdy, ale podstatné je, že ja sa vždy nejak vynájdem. Najviac ma mrzí asi to, že neviem ako to ovplyvní ďalej chod tohto blogu. 

A teraz už po dlhom ´blabotaní´, ktoré aj tak neviem, či si niekto vôbec bude čítať, 
prejdem rovno k fotkám jedál, čo asi zaujímajú každého viacej :)


Môžeme začať hneď týmto vynikajúcim (asi jedným z najlepších) obedom :) Že pri HIT sa človek neustále učí som zažila prvé dni. Práve vtedy som urobila obed podľa Elly z jej druhej knihy v podobe zeleninovej paelly, ktorú tvorila ryža varená v kokosovom mlieku so zeleninkou. V domnení, že fazuľové struky a hrášok sú nízkohistamínové, som potom našla jeden švajčiarsky zoznam potravín, ktorý je najpresnejší a patrilo to do inej skupiny. Nie vždy sa rozdelenie jednotlivých potravín zhoduje, pretože to zostavujú ľudia a to, čo jednému sadlo, nemuselo tomu druhému. Každopádne obed som varila pre maminu a pre mňa a straaašne jej chutil! Varenie jedál v kokosovom mlieku len a len odporúčam :) Jedlá tak dostanú úplne nový rozmer a sú úžasne
krémové.



A konečne raňajky, ktoré môžem. Jednoduché volské oko na kokosovom oleji so zeleninou a ešte kukuričná kaša varená v kokosovom mlieku.


a ďalšia kaša... tentokrát však ovsená :)


Kaša, ktorá je u mňa v poslednej dobe najčastejšie a už som ju niekoľkrát ospevovala. Jednoducho si nastrúhate červenú repu a počas varenia zamiešate
do kaše. K tomu som si urobila vynikajúce domáce makové mlieko, ktoré určite niekedy vyskúšajte tiež :) Na to klasické nemá ani náhodou!


Batáty milujem a tak sa budú teraz u mňa vyskytovať pomerne často :) V kombinácii s brokolicou, karotkou, červenou repou a ľadovým šalátom
A viete čo na záver? Poliať si to vynikajúcim dressingom z olivového oleja a medu. Určite odporúčam.


Veľmi sa teším, že som konečne článok publikovala, lebo som ho neustále upravovala a premýšľala, či ho vôbec napísať. Na jednej strane je to určitá výzva, aby som vymýšľala rôzne jedlá, pretože tých slovenských zdrojov je skutočne málo a vidím to aj v rôznych skupinách, do ktorých som sa na FB pridala, že veľa ľudí, ktorí majú HIT majú problémy s tým, čo a ako si uvariť. Sama uvidím, ako to pôjde ďalej, ale dosť často mám stavy, že idem do kuchyne celá znechutená, lebo už fakt sama neviem, čo si mám urobiť, pretože viem, že to bude zas to isté. Niektoré potraviny mi veľmi chýbajú, pretože som musela vyradiť takmer všetko moje obľúbené, ale zas v konečnom dôsledku sa môžem tešiť, že nemám aspoň tú alergiu na mlieko a môžem aspoň mliečne výrobky. Samozrejme jedálniček nemienim zakladať na nich a snažím sa dodržať bielkoviny v hodnote 1gr/kg, čo je úplne postačujúce. Toto je na dneska k tejto
téme všetko a určite sa čoskoro ohlásim s nejakým novým článkom :) Majte sa krásne a prajem každému pekný víkend!

S pozdravom,
L.

24 komentárov:

  1. Luci to je mi moc lito :(
    o takove nemoci jsem dřív už slyšela, ale nevěděla jsem, že je to omezení až tak vážný. Vůbec si to neumím představit, že bych se ze dne na den musela všeho oblíbenýho vzdát - jsi statečná, že s tím bojuješ a i přesto všechno se snažíš vařit pestrá jídla. Drzim palce, at se to zlepsuje!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne Markét :) Vážim si tvojich milých a úprimných slov. Ja som tiež čakala hocičo, ale toto skutočne nie. Dúfam tiež, že postupne budem môcť popridávať čo najviac potravín, lebo takto to nie je nič moc :(

      Odstrániť
  2. také mě to moc mrzí, přeju hodně sil. asi je to i to proč jsi ták strašně hubená:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo sa týka váhy, tak už dávno mám naspäť svoju pôvodnú hmotnosť akú som mala predtým než som odišla (našťastie), takže tým to určite nie je. Ale ďakujem veľmi pekne :)

      Odstrániť
  3. Ahoj Luci,hlavu hore,urcite je to neprijemne ale uvidis ze casom najdes tolko potravin,moznosti,chuti a kombinacii ze ti to vobec nepride ako nejake negativum. Ja mam sice "len" intoleranciu na laktozu ale nakolko jogurty,mlieko a hlavne pribinackovia a podobne maskrty boli u mna hlavnym zdrojom potesenia (hmm a taka slahacka s horucim lesnym ovocim) bolo pre mna tazke si na to zvyknut. Vsetko je to len o zvyku a experimentovani,aspon clovek stale objavuje nieco nove :-) a tvoje recepty zboznujem vzdy je to lahodka pre oci aj jazyk! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za povzbudzujúci komentár :)) Tiež sa snažím na to pozerať z toho uhla, že snáď sa mi podarí nájsť také možnosti, aby som v tom nevidela len to negatívum. Podľa mňa je na jednej strane dobré vylúčiť kravské produkty, lebo aj mne to veľmi vyhovovalo, ale teraz nemám na výber, lebo aj keď som ich nechcela zaradiť, iné mi nezostáva, lebo tie bielkoviny nemám z čoho získať :( Práve v tomto prípade mi veľmi chýbajú hlavne strukoviny, tak pevne verím, že aspoň tú červenú šošovicu budem môcť postupne zaradiť do jedálnička, alebo taký cícer. Veľmi sa teším, že ma sleduješ a budem sa snažiť aj naďalej pridávať recepty :) Tie z mojej stravy síce nebudú nič prevratné (nesmiem ani koreniny, dokonca ani škoricu), tak ale stále môžem piecť a variť aspoň pre rodinu, tak niečo vymyslím :) Krásny deň Ti prajem :))

      Odstrániť
  4. Velmi pěkný článek a myslím, že pomůže hodně lidem s touto nemocí. Takže i když já jí netrpím, moc ti za článek děkuji a myslím, že hodně lidí ocení další články i recepty. Tobě přeji ať se vše zlepšuje a máš to čím dál tím lehčí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :)) Vôbec som nečakala takúto odozvu. Veľmi si to cením :)

      Odstrániť
  5. Luci, mě to tak mrzí :( Je mi z toho úplně smutno... Ale věřím, že jsi silná a popereš se s tím! Budu držet palce, ať se tvůj zdravotní stav jen a jen zlepšuje a těch potravin, které ti to způsobují, je co nejméně. Sama si to nedokážu představit, co to musí pro tebe být. Ale jsou horší nemoci... Drž se, krásko! :*
    P.S. Zajímalo by mě, co tu nemoc způsobuje? Myslíš, že to byl právě nadbytek histaminu? Protože vlastně to, co ti nedělá teď dobře/nesmíš, tvořilo základ tvého jídelníčku... Nebo to nemá zjevnou příčinu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Verú za tvoje slová! Veľmi si to vážim :)
      Podľa mňa to má súvislosť najmä s tým nadbytkom histamínu (čomu však tiež nerozumiem, lebo aj v Amerike som jedla tie potraviny a nič mi tam nebolo, práve naopak, cítila som sa tam veľmi dobre) a tiež to ide najmä z čriev. Lebo odkedy som sa vrátila práve vtedy som začala mať tie problémy a preto teraz musím veľmi dbať na stravu, aby sa mi tie črevá prečistili. Histamín ovplyvňuje strašne veľa vecí v našom tele napr. aj hladké svaly, ktoré sa nachádzajú na cievach, srdci, ale tiež aj črevách a mne bol najskôr diagnostikovaný ten syndróm dráždivého čreva, čo znamená že má niekto ´lenivé´ črevá a je dosť možné že to odtiaľ celé pramení :( Teraz aj pred každým jedlom si musím dávať tabletky, aby ak náhodou zjem jedlo, ktoré obsahuje viacej histamínu tak tá tabletka ho pomáha odbúravať. Ja síce jedlá z tých skupin nejem momentálne, ale strašné ťažkosti mávam aj z niektorých z tej nulkovej a tieto tabletky mi v tom veľmi pomáhajú. Tak aspoň niečo :/

      Odstrániť
  6. Luci přeju ať je líp a ty to všechno zvládneš. Zdraví máme jen jedno, tak se o to své pořádně starej :) A určitě nám piš i na blog jak to zvládáš :)
    Sweet Life with Lena

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvelý článok. O tejto intolerancií som už niečo počula, ale nie moc. Hlavu hore ! Uvidíš, že bude lepšie ! Vidno, že si silná a viem, že práve tieto potraviny, ktoré smieš sú dosť drahé, no verím, že sa to všetko zlepší a budeš môcť toho jesť stále viac. Dúfam, že blog neprestaneš písať, mňa by zaujímali aj články z teraz tvojho života, ako ti to ide, aké jedlá si varíš a tak :) Držím palce !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Uvidím teda, nečakala som takúto podporu. Veľmi si to vážim a budem sa snažiť prispievať teda aj takými článkami :)

      Odstrániť
  8. O takovéhle nemoci/intoleranci jsem ještě nikdy neslyšela,přeju ti ať se dáv vše zase do pořádku :) !

    Míša - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, mrzí ma, čo ťa postretlo a presne sa viem vcítíť do tvojich pocitov, pretože sa dlhodobo liečim z trombózy (a to mám 23 rokov a nie som dôchodkyňa :D) a beriem lieky, ktorých účinnosť znižujú niektoré potraviny. Bohužiaľ ide takmer výlučne o zeleninu (pretože obsahuje vitamín K, ktorý znižuje účinnosť tých liekov), takže musím každý deň zvažovať, čo jesť, aby to bolo ok s liečbou a zároveň, aby som nepriberala, lebo jasné, mohla by som jesť každý deň pečivo atď, ale to nechcem. Je to pre mňa celkom ťažké, pretoe som bola zvyknutá večerať zeleninové polievky alebo šaláty, nejedávať veľmi prílohy, ale jest hlavne zeleninu. Jediná zelenina, ktorú môžem, je koreňová, bohužiaľ.. Samozrejme sa to odrazilo na mojej váhe, takže si musím asi sadnúť a vymyslieť nejaké kombinácie jedál, ktoré mi neuškodia ani z jednej stránky..Ber to tak, že si aspoň vyskúsaš vedomosti, čo si získala v tom výživovom kurze v praxi a na sebe, ja už som tiež o takom kurze rozmýšľala, lebo je jednoduché vytvoriť jedálniček človeku, ktorý môže všetko, ale pri ľuďoch so zdravotným obmedzením je to už väčšia výzva :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to mi je ľúto, viem presne čo obnáša trombóza, lebo moja babka ju má tiež :/ Ty máš aspoň tú výhodu (ak sa to tak vôbec dá nazvať), že ide prevažne o zeleninu, lebo existuje strašne veľa iných potravín čo zaradiť do jedálnička, čo vysvetľujem aj babke. Aj z ovocia napríklad. Bohužiaľ človeku neostáva potom nič iné, len sa s tým zmieriť ak chce, aby sa jeho zdravotný stav zlepšil. Nejedávať prílohy ani nie je z dlhodobého hľadiska veľmi rozumné, nie je na to dôvod. Ak by si chcela schudnúť, to sa dá bez problémov aj na vysokosacharidovej strave, kde v jedálničku by mali sacharidy tvoriť až 55-60%, potom tuky a až potom bielkoviny. A ľudia s takým jedálničkom majú výsledky :) Síce to nebude hneď a pôjde to o niečo pomalšie, ale vždy je to lepšie ako sacharidy radikálne obmedziť, lebo síce človek schudne rýchlejšie, ale rovnako rýchlo sa mu všetko aj vráti späť. Ja som teraz takmer celý deň na sacharidoch a to ani necvičím, lebo to je prakticky jediné z čoho si viem urobiť nejaké jedlo. Ten kurz je fajn a ako si sama napísala, že to veľmi ľahké zostaviť jedálniček pre niekoho, kto môže všetko a má len "maniere" že toto nemám rada a tamto neechce ako pri niekom kto má výrazné obmedzenia :/

      Odstrániť
  10. Luci to mě moc mrzí! Budu ti držet moc palce, ať se časem dostaneš zase do nějaké pohody, kdy budeš moci jíst vše co máš ráda. Drž se

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Veroni za milý komentár :) Veľmi si to cením :)

      Odstrániť
  11. Po delší době znovu projíždím blogy a na co nenarazím...
    Luci, vážně mě mrzí, že se s tímhle potýkáš. Zároveň hrozně obdivuji, jak se k tomu stavíš. Asi je potřeba se z toho nehroutit a brát to jako další zkoušku, kterou člověku život nadělil. Pevně věřím tomu, že se Tvůj stav bude jen a jen zlepšovat! Moc držím palce, ať se se vším popereš!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahojky;) ja mam taký istý problem:( Dietu mam uz 4 tyzden a schudla som z 55 na 50 no je to veľmi tažké ale cítim sa veľmi dobre.Konecne mi ustupuje akne👏.Nikdy mi nič nebolo, dokonca v puberte som nemala akné a teraz v 29 tme som ako pubertiak.O tyzden si začnem pridávať jedla.Konecne si budem mat vo dat na chleba kvas., lebo som ho jedla iba s vajíčkom.Drzim ti palce a ako nám to prišlo, tak aj odíde:) tomu verím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti trošku aj závidím, že ty si schudla. Ja som za ten polrok dosť pribrala, lebo ja som celý ten čas jedla tie potraviny, ktoré mi škodili a hromadilo sa mi to v tele. Držím ti palce, ono to v podstate nie je až tak hrozné, len to je dosť obmedzujúce ak si ideme sadnuť s kamaratkami alebo by som chcela jesť vonku :( to je snád najväčšia nevýhoda :( Odísť neviem, či to odíde, lebo je dosť málo pravdepodobné, ale pevne verím, že sa to radikálne zlepší a polepší sa nám, aby sme tolerovali čo najviac potravín :)

      Odstrániť
  13. Ahojky, mam ten istý problem.Nikdy mi nič nebolo a teraz v 29r.som začala mat bolestivé akné a po roku skoro mi zistili HIT.teraz mam 4 týždne dietu a schudla som z 55 na 50 kg a som ako palička no ale cítim sa uplne super zdravotne;) o tyzden začnem pridávať jedla, aby som si na chlebík kyvadlová mohla dat dačo, lebo do teraz som si nemala co dat na chleba okrem medu a vajíčka:( verím, ze ako

    OdpovedaťOdstrániť