štvrtok 31. marca 2016


Ahojte! Na dnes som si pre vás opäť pripravila ďalší recept a tentokrát poteším milovníkov sladkých zdravých jedál. Ide o apple cinnamon bread pudding, ktorý by som prirovnala napríklad k žemlovke, ktorú určite všetci poznáte, avšak toto je omnoho lepšie a zdravšie :) Ako malá som žemlovku nikdy nemala rada (to mi zostalo zo školskej jedálne), ale odkedy som skúšala doma takéto domáce vylepšené verzie, tak som si tento typ jedla veľmi obľúbila. Túto dobrotu som piekla už cez víkend na sviatky, ale zmizla takou rýchlosťou, že som ani nemala čas na to, aby som ju odfotila. V utorok som dostala balíček produktov z POWERLOGY od Dušana, ktorý ma oslovil za účelom testovania a vyskúšania ich produktov. V balíku som obdržala mandľové a kokosové maslo a taktiež cejlónsku škoricu, ktorú som hneď včera aj vyskúšala a použila pri príprave tohto receptu. Keďže víkendový dezert mal skutočne veľký úspech, rozhodla som sa ho upiecť znova, pričom som nielenže zaistila dnešné raňajky pre maminu a sestru, ale zároveň som vyskúšala aj power cejlónsku 
škoricu a pripravila recept pre vás :) 


Základ tohto receptu je tvorený z domáceho veľkonočného mazanca, ktorý som piekla cez víkend po prvýkrát a vydaril sa perfektne. Ide vlastne o "chlebík" akurát na sladko a s hrozienkami. Ak sa vám však chlebík doma piecť nechce alebo jednoducho na to nemáte čas, tak pokojne použite celozrnné 
alebo špaldové pečivo, ktoré kúpite bežne v pekárni a v konečnom dôsledku bude výsledok aj tak takmer rovnaký :) 




Na 1 menšiu zapekaciu misu budete potrebovať:
220gr špaldového/ celozrnného pečiva (buď domáce alebo kupované)

Zmes na zaliatie chlebíka:
2 vajíčka
250ml rastlinného mlieka
3čl medu
2čl power cejlónskej škorice
5PL jablkovej výživy (výživa len z čistého ovocia)
1 jablko (+ 1 jablko zvlášť do receptu použité na vrstvenie)

Domáca granola na posypanie:
40gr ovsených vločiek
1PL medu
BIO sušené hrozienka
1čl power cejlónskej škorice


Postup prípravy:
Chlebík si nakrájate na drobné kocky a približne 190gr chlebíka poukladáte na spodok zapekacej misy. Jedno jablko postrúhate, vajíčka pomocou vidličky rozšľaháte a zmiešate ich spolu s ostatnými ingredienciam, ktoré sú uvedené v zmesi na zaliatie chlebíka. Pibližne 3/4 množstva tejto zmesi nalejete na chlebovú vrstvu. Druhé jablko si pokrájate na mesiačiky a poukladáte ho na vrch chlebíka. Ak máte radi hrozienka, tak môžete zopár prisypať aj na jablkovú vrstvu. V miske si zmiešate zvyšok chlebíka (tých 30gr) s vajíčkovou zmesou, ktorá vám zostala a prisypete sušené hrozienka. Túto zmes opäť nalejete do zapekacej misy na jablkovú vrstvu a môžete sa pustiť do prípravy granole. Všetky ingrediencie na granolu jednoducho poriadne premiešate a posypete ňou vrch ´bread puddingu´. Zapekaciu misu vložíte do rúry a pečiete približne 20 minút pri teplote 180°C. Nezabudnite si to však sledovať, lebo každá rúra pečie inak (to sa mi potvrdilo u mazanca, z ktorého bol takmer černoško a keby som to tam nechala tak dlho ako bolo písané v recepte, tak by 
bol z neho uhol :D). Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť, aby chlebík dodatočne vsiakol zmes a po vychladnutí môžete podávať :)


Tento bread pudding si môžete vychutnať ako dezert po hlavnom jedle, poprípade ako raňajky, či desiatu :) 


Zvykávate robiť niečo podobné? Máte radi žemlovku? Viem, že mnoho ľudí aj z môjho okolia ju veľmi neobľubuje, tak som zvedavá na vaše názory :) Možno po vyskúšaní niečoho podobného ako som robila ja by ste si ju predsalen obľúbili. Krásny zvyšok dňa vám prajem a užívajte si slniečka ♥


1 komentár:

  1. Mňam, to vyzerá neskutočne dobre !! :) Určite vyskúšam, pretože ja žemlovku milujem ! V školských jedálňach som sa nestravovala, takže si pamätám z detstva len tú maminkinu dobrú žemľovku a tá bola skvelá :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS


    OdpovedaťOdstrániť