sobota, 9. apríla 2016

HIT recept: ako si urobiť domáce pesto

100gr čerstvého medvedieho cesnaku
50ml olivového oleja
troška vody na mixovanie (voliteľné, závisí to od mixéra)
štipka himalájskej soli 

Poznámka: Toto vyjde na malú dávku pesta, pretože som ho len skúšala. Vyšlo mi to približne na 150gr už hotového pesta.



Medvedí cesnak si nakrájate na malé kúsky a vložíte do mixéra spolu s olivovým olejom. Ja som si musela priliať troška vody, aby mi to začalo mixovať, nakoľko množstva nebolo veľa a vtedy musím priliať trošku tekutiny, aby mixér začal mixovať. To však závisí od mixéra. Keď sa vám to už poriadne rozmixovalo, pridáte himalásjku soľ podľa vašej chuti a primiešate aj mandľové maslo. Ja som ho primiešala až po rozmixovaní, ale ak chcete, môžete aj 
počas mixovania. Následne presuniete pesto do fľašky a uchováte v chladničke.

Môj tip: Ak v prípade masla použite ´smooth verziu´, nasekajte do pesta určite oriešky. S nimi je to perfektné :)


Pesto z medvedieho cesnaku som chcela veľmi vyskúšať a v mnohých receptoch sa objavoval napríklad parmezán, či iné druhy orieškov, čo my histaminici nesmieme. Hoci so syrom to môže chutiť skutočne dobre, aj táto verzia pesta je maximálne vynikajúca :) Miesto klasických orieškov som pridala mandľové maslo, ktoré vlastne kúsky obsahuje a dokonalo sa to hodilo do tohto pesta. Aj u nás doma malo pesto veľký úspech a tak určite čoskoro urobím novú 
dávku, keďže táto sa nám už pomaly spotrebúva. Určite neváhajte a vyskúšajte si ho urobiť doma tiež :)


Pesto môžete použiť na zeleninu, zeleninové šaláty, či cestoviny.
Môj dnešný obed s pestom vyzeral takto: 
Quinou som si uvarila v mandľovom mlieku spolu s brokolicou, reďkovkou, mrkvičkou a šalátom
Na záver som jedlo posypala čerstvou petržlenovou vňaťou a doplnila pestom z medvedieho cesnaku.


Robievate si doma pestá? Skúšali ste toto z medvedieho cesnaku? :) 

2 komentáre: