utorok, 5. apríla 2016

HIT recept: chlebík aj pre histaminikov


Ahojte! Dneska som si pre vás pripravila ďalší recept, ktorý je pre vás všetkých, ale tiež pre ľudí s HIT :) Keďže veľmi rada pečiem a varím aj pre doma pre rodinu, čo je vlastne moja veľká záľuba, tak pri tom určite aj naďalej zostanem, ale viac by som sa chcela na blogu venovať jedlám pre histaminikov. Možno to pre ostatných nebude také inšpirujúce, lebo naše možnosti sú dosť obmedzené, ale práve preto, že tých stránok a blogov je skutočne málo, možno niekomu aspoň týmto spôsobom pomôžem. Aj ja sama často hľadám na rôznych stránkach recepty alebo jedlá, aby som si spestrila svoj jedálniček o niečo nové. Spočiatku to bolo skutočne ťažké a neraz mi vyšli aj slzy (lebo prvé čo človeku napadne je, že čo bude jesť, keď nič nemôže), ale v podstate to nie je až tak zlé ako sa to môže zdať. Začínam si už na to zvykať (aj keď na tie reakcie na nevhodné potraviny si nezvyknem asi nikdy), ale snažím sa o to, aby som aj z toho mála vytvorila niečo dobré a pevne verím, že časom to bude lepšie a budem môcť pridávať nové potraviny. Sama na sebe vidím a môžem povedať, že strava skutočne lieči, pretože tie rozdiely v tom ako sa cítim fyzicky a psychicky sa nedajú porovnať s tým ako som sa cítila ešte pred mesiacom, kedy 
som ešte nevedela, čo je pôvodcom zdravotných problémov.

Tekvica a HIT
Tekvica patrí medzi tie tie druhy zeleniny, ktoré sú nízkohistamínové a tak ju u mňa nájdete na tanieri denne. Ja ju skutočne zbožňujem a bolo to asi to jediné, čo ma v momente, keď mi zistili HIT potešilo. Pripravujem si ju na sladko, na slano, ako dezert po obede, robím si z nej puding... a vlastne je toho fakt veľa a určite sa postupne k všetkému dostanem a pribudnú časom recepty aj na iné dobroty  z nej :) Tento tekvicový paleo chlebík, ktorý som upiekla je nízkohistamínový, bezlepkový a bezlaktózový. Podobá sa chuťovo na ten klasický chlebík? Odpoveď je nie. Konzistenciou je úplne iný, pretože je vláčny najmä vďaka tekvicovému pyré a kokosovej múke, ktorú som pri príprave použila. Všetko kokosové je u mňa vítané a túto kokosovú múku si neviem vynachváliť. Používam ju na pečenie, zahusťovanie, občas si ju prisypem aj do kaše... proste skoro všade. Ak ste ju zatiaľ nemali, tak ju určite niekedy vyskúšajte, lebo aj jej cena je v porovnaní s mandľovou múkou priaznivejšia a určite by ste ju v kuchyni využili a pripravili z nej množstvo 
skvelých jedál :)

4 vajíčka
250gr tekvicového pyré
5PL kokosovej múky
60gr kokosového oleja
35gr medu 
1čl prášku do pečiva

Najskôr si uvaríte tekvicu, ktorú následne rozmixujete a dostanete tak tekvicové pyré. Toto pyré rozmixujete spolu s vajíčkami, medom, kokosovým olejom a múkou na hladkú konzistenciu, ktorú vylejete do formy na chlebík, ktorú si nezabudnite predtým vymazať troškou kokosového oleja. Chlebík pečiete pri 
teplote 175°C po dobu približne 10-15 minút, ale radšej si to odsledujte. 


Inšpirácia na raňajky s chlebíkom


Dneska ráno som sa veľmi ponáhlala a tak som si pripravila takéto rýchle a jednoduché raňajky pripravené za 5 minút. Chlebík som si natrela kokosovým maslom (vonia a chutí úplne úžasne) a doplnila vajíčkami pripravenými na kokosovom oleji. Tie som si posypala sušenou bazalkou a lúpanými konopnými semienkami. Cez víkend som si na trhu kúpila domáci šalát a uhorky, ktorými som svoje raňajky doplnila. Aj toto je jedna z možností, ako
môžete takýto chlebík konzumovať :) Môžem vám povedať, že s tým vajíčkom bol absolútne perfektný. 


Patrí tekvica medzi vašu obľúbenú zeleninu? Zvykávate si doma piecť takéto typy chlebíkov? :)

6 komentárov:

  1. Ahoj. Je mozne nahradit kokosovu muku nejakou inou? Napr . mandlovou? Este som z nrj nepiekla, preto neviem, ako sa bude spravat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, podľa mňa určite kludne môžeš nahradiť tou mandľovou :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, urcite vyskusam! ☺

      Odstrániť
  2. Histamínovú intoleranciu síce nemám, ale toto je niečo pre mňa! Tekvicu zbožňujem, takže niekedy určite vyskúšam. A budem sa opakovať už po miliónty raz, ale fotky máš úplne dokonalé.
    Pekný deň prajem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Jarka :) Jasné, toto je uplne pre každého recept tak určite vyskušaj ;)

      Odstrániť