sobota, 28. mája 2016

recept: falafely zo sladkých zemiakov, ktoré si určite zamilujete


Hľadáte inšpiráciu čo nové si pripraviť na obed, či večeru? Mám pre vás úžasný tip, ktorý určite stojí za vyskúšanie. Reč je o veľmi jednoduchom jedle urobenom z bežne dostupných surovín, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek, keď dostanete chuť na ľahké a zdravé jedlo. Tieto perfektné falafely zo sladkých zemiakov som robila pred niekoľkými dňami a určite si ich urobím opäť znova aj počas víkendu :) Ja som ich skombinovala s čiernou ryžou, ktorú som teraz vyskúšala po prvýkrát a bola som fakt milo prekvapená jej špecifickou chuťou, ktorá je úplne odlišná od klasickej bielej ryže. Nad jej kúpou som už premýšľala dlhšie a veľmi sa teším, že som si ju napokon kúpila. Ak ste doteraz taktiež o jej kúpe váhali alebo ste ešte o čiernej ryži 
nepočuli, určite si ju neváhajte zaobstarať a spestrite si tak jedálniček o novú, veľmi zaujímavú surovinu :) 




Na 7 väčších falafelov
1/2 sladkého zemiaku v surovom stave (250gr)
1 šálka uvareného cíceru
3PL jemných ovsených vločiek
1 strúčik cesnaku
1 mladá cibuľka
2čl horčice
2čl extra panenského olivového oleja
štipka himaláskej soli
štipka čierneho korenia
na posypanie: čierny sezam (voliteľné)


Uvarený sladký zemiak vložíte do mixéra spolu s uvareným cícerom, strúčikom cesnaku, mladou cibuľkou a olivovým olejom. Všetko spolu dôkladne rozmixujete na hladkú zmes, ktorú potom premiestnite do misky, do ktorej zamiešate horčicu. K zmesi prisypete štipku himalájskej soli a čierneho korenia podľa uváženia a nakoniec aj ovsené vločky, ktoré zmes krásne zahustia. Všetko spolu dôkladne premiešate a tvarujete guľky. Guľky poukladáte na plech
vystlaný papierom na pečenie, posypete čiernym sezamom a pečiete v rúre pri teplote 175°C dozlatista. 


Pevne verím, že sa vám dnešný recept páčil a ak sa rozhodnete ich predsalen vyskúšať, určite mi dajte vedieť ako vám chutili :) 
Prajem vám krásny zvyšok víkendu! 

3 komentáre:

  1. Lucka, prosim ta, ako dlho si priblizne gulicky piekla? Staci tak 10 minut? Dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, stačí :) Ja som ich piekla pokial tá vonkajšia vrstva nebola taká tvrdšia ako upečená, aby sa dali v pohode chytit a nerozpadli sa :) To je akurát tých 10 minut :) Dufam, ze vam budu chutit lebo su moje oblubené :))

      Odstrániť