sobota, 11. júna 2016

HIT recept: sladký zemiak plnený quinoou a hráškovým pyré


Sladké zemiaky (batáty) patria medzi moje najobľúbenejšíe suroviny, ktoré používam pri príprave jedál takmer denne. V príprave jedál sa veľmi vyžívam a pokúšam sa o varenie jedál, pri ktorých nepotrebujem žiadne špeciálne ingrediencie a viac menej aj suroviny používam stále tie isté. Sama nemám rada zložité a zdĺhavé recepty a myslím si, že v tomto nebudem asi jediná :) Kombinácie surovín, ktoré som použila sa dokonalo spolu hodili a výsledok ma veľmi milo prekvapil :) Toto jedlo odteraz budem zaraďovať do svojho jedálnička pravidelne, pretože je nielen jednoduché a pestré, ale zároveň aj veľmi 
ľahké a tak si ho môžete pokojne dopriať nielen na obed, ale tiež aj na večeru :)



 1 sladký zemiak (batát)
150gr mrazeného hrášku
40gr quinoi 
50ml rastlinného mlieka (kokosové/mandľové/ryžové)
troška olivového oleja
štipka himalájskej soli
na posypanie: sušený medvedí cesnak/sušená pažítka

Sladký zemiak, resp. batát si jemne potrite olivovým olejom po povrchu, uložte na papierom vystlaný plech na pečenie a vložte do predhriatej rúry. Pokiaľ sa sladký zemiak pečie v rúre, dajte si do jedného menšieho hrnca variť quinou a do druhého zas zelený hrášok. Pečenie sladkého zemiaka trvá približne 20 minút, ale je dobré ho občas skontrolovať, pretože v momente, keď je batát mäkký, je už upečený a môžete ho z rúry vybrať. Medzitým sa vám uvarila už aj quinoa a hrášok, z ktorých si vzápätí scedíte vodu, v ktorej sa varili. Do mixéra nasypete uvarený hrášok spolu s rastlinným mliekom a štipkou himalájskej soli a rozmixujete na pyré. Keď máte hráškové pyré hotové, upečený batát si rozrežete nožíkom po jeho dĺžke a ´roztvoríte´ ho. Sladký zemiak naplníte hráškovým pyré, quinoou a na záver posypete sušenou petržlenovou vňaťou alebo sušeným medvedím cesnakom. Hotovo! :) Hoci postup prípravy znie 
zdĺhavo, verte mi, popri robení tohto jedla sa môžete venovať iným činnostiam a len si občas jedlo odsledujete.

Môj tip: Toto jedlo je vynikajúce aj so sebou a tak máte o vynikajúci obed v práci, či škole postarané.


Ja som si tento sladký zemiak vychutnala na večeru v kombinácii s domácim hlávkovým šalátom a hruškou
ktorá sa k tomuto jedlu fakt veľmi dobre hodila :) 

6 komentárov:

  1. Opäť krásne nafotené a určite aj chutné, ďakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nedávno som skúšala mega zdravý recept s batatmi a vyšiel na jednotku. Stačilo bataty len uvariť, roztlačiť a okoreniť osoliť, pridala som pikantný kečup a premiešala a plnila do listov z ľadového šalátu a na to šla zelenina(paradajky, reďkovka, uhorka, cibuľka). Bolo to veľmi chutné, ľahké, zdravé a veľmi sýtne jedlo.
    Určite budem pokračovať v batatových experimentoch. Toto vyzerá fakt skvelo, vďaka za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milujem batáty a toto vyzerá naozaj úžasne !
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow tak tohle vypadá úžasně, musím vyzkoušet :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prave sme to zjedli, bolo to fantasticke. Nabuduce to pripravim aj navsteve.

    OdpovedaťOdstrániť