štvrtok, 16. júna 2016

recept: jednoduchý a rýchly čerešňový koláč

Dnešným fakt veľmi jednoduchým receptom poteším najmä tých, ktorí majú doma čerešne a nevedia čo s nimi. Ráno som zbadala v chladničke uložené čerešne, ktoré mamina nespotrebovala pri pečení bublaniny a tak som si povedala, že tiež niečo upečiem, lebo by bola veľká škoda, ak by sa napokon pokazili. Práve včera som si spätne pozerala niektoré príspevky na blogu a zároveň som natrafila na tento francúzsky čerešňový koláč "clafoutis", ktorý som piekla pred dvoma rokmi. Spomenula som si, že vtedy tento koláčik každému veľmi chutil a tak som rozhodla urobiť ten istý, avšak s určitými obmenami. Dôvod je veľmi jednoduchý. Aj moje stravovacie návyky sa počas tých dvoch rokov menili a tak som recept prispôsobila a vytvorila tak verziu vhodnú pre vegánov a zároveň aj histaminikov, ktorý tolerujú lepok a čerešne. Čo je skvelé na tomto recepte? Potrebné ingrediencie máte bežne doma, príprava aj s pečením vám zaberie tak približne 30-40 minút a tak sa pokojne môžete pustiť do vypekania hoci aj hneď teraz :) Je len na vás, ktorú verziu si 
vyberiete a ak ho napokon upečiete, dajte mi určite vedieť ako vám chutil :)



Na malý plech (30x20cm) potrebujete
 8PL špaldovej múky
6PL kokosového cukru (alebo iné vami preferované sladidlo podľa chuti)
250ml rastlinného mlieka (ja som použila kokosové mlieko)
1PL chia semienok
1čl BZL prášku do pečiva
na vrch: vykôstkované čerešne 
na vymazanie formy: kokosový olej 

Väčšinou si chia semienka dávam namočiť na noc, ale keďže teraz som nevedela o tom, že ich budem potrebovať, tak vám prezradím jednoduchý spôsob, akým chia semienka nabobtnajú za pár minút. Do kanvice si dáte zovrieť vodu, nasypete si chia semienka do hrnčeka a zalejete vodou (cca. 70ml vody). Hrnček prikryjete pokrievkou a medzitým si pripravíte cesto. Cesto: Do misky si nasypete múku, kokosový cukor, prášok do pečiva, mlieko a všetko spolu premiešate. Keď vidíte, že chia semienka majú tú správnu konzistenciu, nalejete ich do cesta a všetko spolu poriadne premiešate. Takto vytvorené cesto odložíte na 10 minút do chladničky (ja som si medzitým vykôstkovala čerešne). Plech na pečenie vymažete kokosovým olejom, vylejete naň cesto a na vrch poukladáte vykôstkované čerešne. Koláčik pečiete v rúre pri teplote 175°C po dobu približne 15 minút. Či je koláčik dopečený zistíte veľmi jednoducho 
pomocou zapichovania špáratka do cesta. 

Koláčik nechajte vychladnúť a potom sa môžete pustiť do krájania. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že cesto nie je dopečené, ale verte mi, ten koláčik má mať presne takú konzistenciu a určite vám bude chutiť :) Ak aj nemáte doma práve čerešne, pokojne ich môžete nahradiť aj iným vaším obľúbeným 
ovocím. 

Krásny zvyšok dňa vám prajem,
L.

2 komentáre:

  1. Mňam, tak ten vyzerá naozaj super ! práve som bola na samozbere jahôd, takže určite spravím s jahodami :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Naďka! Tak taký jahodový koláč, to bude úplne úžasné. Potom mi určite napíš ako sa ti vydaril a či chutil :)

      Odstrániť