štvrtok, 16. júna 2016

recept: jednoduchý a rýchly čerešňový koláč

Dnešným fakt veľmi jednoduchým receptom poteším najmä tých, ktorí majú doma čerešne a nevedia čo s nimi. Ráno som zbadala v chladničke uložené čerešne, ktoré mamina nespotrebovala pri pečení bublaniny a tak som si povedala, že tiež niečo upečiem, lebo by bola veľká škoda, ak by sa napokon pokazili. Práve včera som si spätne pozerala niektoré príspevky na blogu a zároveň som natrafila na tento francúzsky čerešňový koláč "clafoutis", ktorý som piekla pred dvoma rokmi. Spomenula som si, že vtedy tento koláčik každému veľmi chutil a tak som rozhodla urobiť ten istý, avšak s určitými obmenami. Dôvod je veľmi jednoduchý. Aj moje stravovacie návyky sa počas tých dvoch rokov menili a tak som recept prispôsobila a vytvorila tak verziu vhodnú pre vegánov a zároveň aj histaminikov, ktorý tolerujú lepok a čerešne. Čo je skvelé na tomto recepte? Potrebné ingrediencie máte bežne doma, príprava aj s pečením vám zaberie tak približne 30-40 minút a tak sa pokojne môžete pustiť do vypekania hoci aj hneď teraz :) Je len na vás, ktorú verziu si vyberiete a ak ho napokon upečiete, dajte mi určite vedieť ako vám chutil :)



Na malý plech (30x20cm) potrebujete
 8PL špaldovej múky
6PL kokosového cukru (alebo iné vami preferované sladidlo podľa chuti)
250ml rastlinného mlieka (mandľové/kokosové/ryžové)
1PL chia semienok 
1čl BZL prášku do pečiva
na vrch: vykôstkované čerešne 
na vymazanie formy: kokosový olej 

Väčšinou si chia semienka dávam namočiť na noc, ale keďže teraz som nevedela o tom, že ich budem potrebovať, tak vám prezradím jednoduchý spôsob, akým chia semienka nabobtnajú za pár minút. Do kanvice si dáte zovrieť vodu, nasypete si chia semienka do hrnčeka a zalejete vodou (cca. 70ml vody). Hrnček prikryjete pokrievkou a medzitým si pripravíte cesto. Cesto: Do misky si nasypete múku, kokosový cukor, prášok do pečiva, mlieko a všetko spolu premiešate. Keď vidíte, že chia semienka majú tú správnu konzistenciu, nalejete ich do cesta a všetko spolu poriadne premiešate. Takto vytvorené cesto odložíte na 10 minút do chladničky (ja som si medzitým vykôstkovala čerešne). Plech na pečenie vymažete kokosovým olejom, vylejete naň cesto a na vrch poukladáte vykôstkované čerešne. Koláčik pečiete v rúre pri teplote 175°C po dobu približne 15 minút. Či je koláčik dopečený zistíte veľmi jednoducho pomocou zapichovania špáratka do cesta. 

Koláčik nechajte vychladnúť a potom sa môžete pustiť do krájania. Možno sa vám spočiatku bude zdať, že cesto nie je dopečené, ale verte mi, ten koláčik má mať presne takú konzistenciu a určite vám bude chutiť :) Ak aj nemáte doma práve čerešne, pokojne ich môžete nahradiť aj iným vaším obľúbeným ovocím. 

Krásny zvyšok dňa vám prajem,
L.

2 komentáre:

  1. Mňam, tak ten vyzerá naozaj super ! práve som bola na samozbere jahôd, takže určite spravím s jahodami :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super Naďka! Tak taký jahodový koláč, to bude úplne úžasné. Potom mi určite napíš ako sa ti vydaril a či chutil :)

      Odstrániť