nedeľa 26. júna 2016

recept: sladké potešenie pre milovníkov čokolády


Koláčiky pečiem s veľkou radosťou a nedeľa je ideálnym dňom, kedy si upiecť niečo chutné bez zbytočného náhlenia sa. Hoci som mala v pláne upiecť niečo úplne iné, nakoniec sa mi podarilo takéto brownies, ktorého úžasná čokoládová vôňa sa šírila po celom dome, že aj mňa samotnú to lákalo tak veľmi, že tomu bolo skutočne ťažké odolať :) Keďže ja kakao konzumovať nemôžem, potešenie som prenechala ostatným členom rodiny a s vami sa podelím aspoň o recept na túto fantastickú dobrotu :). Toto jemné a krehké brownies si môžete vychutnať nielen ako dezert po výdatnom obede, ale 
taktiež aj ako dezert k poobednej kávičke a navyše som si pre vás pripravila aj dva ďalšie spôsoby jeho využitia a zakomponovania ho do jedál. 

 suché prísady
1 šálka špaldovej múky
1/2 šálky holandského kakaa
3PL kokosového cukru (množstvo podľa chuti)
1čl kypriaceho prášku do pečiva
1/2čl sódy bikarbóny
štipka himalájskej soli

mokré prísady
100ml kokosového mlieka v konzerve (18-20% tuku)
25ml vody
2PL agáve sirupu (popr. med/ ďatlový sirup/ ryžový sirup)
150gr horkej čokolády (75% kakaa a viac)
1PL extra panenského kokosového oleja
1PL chia semienok (môžete nahradiť 1 vajíčkom)

na posypanie: orechy

1) Do jednej misky nasypete všetky suché ingrediencie a všetko spolu poriadne premiešate. 
2) Predtým, než sa pustíte do roztápania čokolády si nasypete chia semienka do hrnčeka, zalejete vriacou vodou do 3/4 hrnčeka, 
prikryjete pokrievkou a necháte nabobtnať po dobu približne 15 minút. 
3) Horkú čokoládu si klasickým spôsobom roztopíte vo vodnom kúpeli a keď je čokoláda úplne roztopená, prilejete k nej kokosové mlieko, vodu, kokosový olej, agáve sirup a všetko spolu dôkladne premiešate. 
4) Do tejto zmesi primiešate aj nabobtnané chia semienka spolu s vodou a ešte raz všetko premiešate. 
5) Zmes nalejete do misky so suchými prísadami a rozmixujete pomocou mixéra. 
6) Cesto nalejete na plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý som si vymazala pre istotu veľmi jemne aj kokosovým olejom. 
7) Povrch cesta posypete vlašskými orechami a pečiete pri teplote 175°C po dobu približne 15-20 minút. Radšej si to však odsledujte :)
8) Brownies nechajte vychladnúť a až potom môžete krájať.


Pevne verím, že sa vám dnešný sladký a extra čokoládový recept páčil a taktiež tipy ako ho konzumovať inak, než ako klasický koláčik :) 
Prajem vám pekný zvyšok nedele a úspešný nasledujúci pracovný týždeň ♥

S pozdravom,
Luci.

11 komentárov:

  1. Mňam, mňam! já Brownies zbožňuju a tohle určitě vyzkouším! BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Dúfam, že ti bude chutiť :)

      Odstrániť
  2. Lucka, z tých fotiek proste nemôžem! Sú tak dokonalé, že sa mi až chce puknúť závisťou. Nechcela by si napísať článok o tom, ako fotografuješ? Nejaké tipy, na čo sa zamerať, aké príslušenstvo používaš, nejaké finty na pekné aranžovanie a podobne. Máš za sebou nejaký kurz alebo si prirodzený talent?
    Veľmi by ma to zaujímalo, takže ak by si mala chuť podobný príspevok spísať, rozhodne si ho rada prečítam.
    Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem ti veľmi pekne za krásny komentár :) Som veľmi rada, že sa ti fotky páčia. Čo sa týka článku, tak jeden taký o mojom fotografovaní (ktoré ale vobec nie je profesionálne) nájdeš aj na tomto linku:

      https://www.dusanplichta.com/blog/dobre-tipy-ako-krajsie-fotit-jedlo-a-vylepsit-domacu-zmrzlinu/

      A ak máš ďalšie otázky alebo by ťa zaujímalo niečo viac tak mi kludne napíš a rada ti odpoviem :) Kurz nemám absolvovaný žiadny, hlavne sledujem veľmi veľa fotiek na Pintereste z čoho tiež niečo pochytám (napr. ako aranžovať jedlo) a nemám ani žiadny špeciálny objektív, práve naopak. Možno preto mi to niekedy zaberie aj hodinu času kým jedlo na fotkách vyzerá pekne. S kvalitným objektívom by to bolo určite ľahšie a ušetrila by som tým kopu času :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem za odkaz, spomínam si, že som tento článok už čítala, ale rada sa k nemu vrátim. Skúsim sa inšpirovať a darmo sa ohradzuješ, že tvoje fotenie nie je profesionálne, ak mu venuješ skoro hodinu času, to je už podľa mňa ako práca na polovičný úväzok ☺

      Ešte malá otázočka k receptu, na akom veľkom plechu si brownies piekla?
      Ďakujem!!

      Odstrániť
    3. na plechu rozmerov 30x20cm :)

      Ja ďakujem za milé slová :*

      Odstrániť
  3. Luci, ty jsi prostě dokonalá. Líbí se mi, že se tvůj styl nemění a přesto se neustále vylepšuj :) Fotky nádherné, tolik blogerek jsem přestala sledovat, jelikož se jejich styl blogu změnil a přestal mi vyhovovat, ale u tebe je to jiné :) Tohle je další důkaz, člověk aby sežral monitor :D Hodně štěstí při dalším focení a kuchtění :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani nevieš ako si vážim od teba tieto komentáre :) Snažím sa stále vylepšovať a verím, že to ocenia aj čitatelia. Snáď sa tomuto môjmu koníčku budem venovať ešte dlho :)

      Odstrániť
  4. Vyzerá to úžasne. Celý recept a fotky sú krásne. Fakt veľmi dobrá práca.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňaaam tie vyzerajú úžasne :) určite vyskúšam :)

    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovedaťOdstrániť