nedeľa 25. decembra 2016

HIT recept: ako si počas sviatkov môžete upiecť vianočku bez laktózy a bez droždia

Krásne dobré ráno Vám prajem!
Hneď takto na úvod mi dovoľte Vám takýmto spôsobom zapriať krásne a pokojne prežité sviatky, aby ste ich strávili v kruhu Vašich najbližších, ktorých nadovšetko milujete a aby ste si počas nich oddýchli, či už pri vianočných filmoch alebo dobrom jedle :) Toto sú moje prvé vianočné sviatky, počas ktorých sa nemusím stresovať tým, že sa mi blížia skúšky a že sa na ne musím hneď po sviatkoch učiť. Zároveň sú to aj prvé Vianoce od obdobia, čo mi zistili HIT a tak som vedela, že klasické menu ako po minulé roky neprichádza do úvahy. O to väčšiu radosť mi urobilo, že sa moja mamina a sestra rozhodli dať mi v tomto voľnú ruku a povedali, že vianočné menu nechávajú na mňa. Určite sa s vami o to podelím, pretože na našu vianočnú kapustnicu som veľmi pyšná, nakoľko sa mi podarila skutočne perfektne :) Nebudem však predbiehať a v tomto príspevku vás poteším receptom na vianočku, ktorá je pre histaminikov, ktorí tolerujú špaldovú múku ako stvorená. Táto vianočka neobsahuje laktózu a je bez droždia, nakoľko histaminici droždie netolerujú (ale samozrejme nájdu sa aj výnimky) a tak pokiaľ budete mať chuť, môžete si ju 
ešte počas sviatkov niekedy upiecť :) 




 na 2 kusy (1 kus po 3 "vrkoče") alebo 1 väčší kus 
500gr hladkej špaldovej múky
100gr kokosového cukru (popr. vanilkový cukor/trstinový cukor)
250hr hrudkovitého tvarohu bez laktózy 
100ml kokosového oleja
150gr bezlaktózového jogurtu
3 vajíčka 
1 prášok do pečiva bez fosfátov
2PL medu (popr. javorový sirup alebo iné sladidlo)
1 vajíčko na potretie vianočky

extra suroviny na spestrenie vianočky:
sušené hrozienka
iné kandizované ovocie (voliteľné)
mandlové plátky na posypanie (voliteľné)

Poznámka: bezlaktózové výrobky môžete pokojne nahradiť klasickými s laktózou



1. V jednej miske si zmiešate tvaroh a jogurt spolu s vajíčkami a kokosovým olejom.
2. Do misky prisypete múku, cukor, prášok do pečiva, med, kandizované ovocie a všetko spolu premiešate a vymiesite cesto. 
Ak sa vám zdá cesto príliš hutné, prilejte trošku mlieka. Ja som dolievala mandľové mlieko.
3. Cesto si rozdelíte na 6 rovnakých "prameňov", dosku posypete troškou múky a potom zapletáte.
My s maminou sme plietli po 3 vrkoče a vznikli nám 2 vianočky. 
4. Vianočky potriete rozšľahaným vajíčkom a na záver posypete mandľovými lupienkami.
5. Vianočky uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečiete v rúre pri teplote 170°C po dobu 15-20 minút. 
Nezabunite si to však sledovať a pomocou špajdle zistíte, či je vianočka upečená.
Nenechávajte ju tam však príliš dlho, aby nebola veľmi suchá. 


Môj tip č.1: Vianočku si môžete natrieť domácim džemom a vychutnať so šálkou horúceho rastlinného mlieka.

Môj tip č. 2: Toto cesto môžete pokojne použiť na pagáčiky, pretože z trošky cesta čo nám zostalo sme vykrojili malé pagáčiky a vydarili sa perfektne :)


Je pravda, že vianočku z klasického kysnutého cesta je len ťažko nahradiť, ale myslím si, že aj toto je skvelá alternatíva ako sa aspoň priblížiť ku klasike. Ak sa ju rozhodnete vyskúšať, určite mi dajte vedieť ako vám vianočka na tento spôsob chutila :) Ja sa ozvem už čoskoro s tipom na 
"Vianočné menu", ktoré ešte môžete pokojne využiť aj na Nový rok :).

Krásny zvyšok dňa Vám prajem ♥

1 komentár: