piatok, 30. decembra 2016

HIT recept: novoročná kapustnica, ktorá vám zaručene zachutí


Privítanie Nového roka sa v našej rodine nezaobíde bez tradičnej kapustnice, ktorú s veľkou chuťou varíme každoročne na Silvestra a ktorú si potom spoločne vychutnávame počas novoročného obeda. Tento rok je však iný. Klasiku sme museli nahradiť vynovenou verziou vhodnou aj pre mňa, ako histaminika a tak vznikla výborná a dovolila by som tvrdiť ešte chutnejšia kapustnica než po minulé roky. Dôkazom toho bol aj fakt, že si ju počas štedrého večera (keďže som ju v tento večer varila po prvýkrát) nevedeli mamina so sestrou vynachváliť a dokonca ma 
poprosili, aby som ju čoskoro urobila opäť :) 

V čom sa moja "HIT" kapustnica odlišovala od klasiky?

kvasená kapusta bola nahradená čerstvou kapustou
sušené hríby boli nahradené čerstvými šampiňónmi
údené mäso bolo nahradené vegánskymi jemnými párkami 

Snažila som sa čo najviac priblížiť surovinami k tradičnej kapustnici a keďže "my" nemôžeme konzumovať kvasené produkty podobne ako ani zaváraniny, kvasenú kapustu som nahradila jednoducho čerstvou. Možno niektorých zaujmú vegánske párky, ktoré väčšinou (súdiac podľa toho čo vidím bežne v supermarketoch) sú vyrábané zo sóje, či tofu, ktoré pri HIT vhodné nie sú. Keďže som vegetariánka, dlho som hľadala nejakú
náhradu alebo aspoň spestrenie obedov a večerí, ktoré by obsahovalo väčší podiel bielkovín. 

Viac po kliknutí na pokračovanie... 

Veľmi som sa potešila, keď napokon úplnou náhodou zazrela v Biolande jemné párky, ktoré mi svojím zložením úplne vyhovovali a hoci som spočiatku váhala, nakoľko v zložení je uvádzaná sójová bielkovina. Ako som sa však dočítala, tieto párky obsahujú skutočne zanedbateľné 
množstvo (približne 2%) a je v nich použitá len ako technologická prísada.  

zdroj fotografie: bioland.sk
Aké je zloženie jemných párkov od Salve Natura?
Voda, pšeničný lepok, kukuričný a zemiakový škrob, rastlinný olej, kokosový tuk, koreniaca a ochucovacia zmes, karagenan, sójová bielkovina, soľ, prírodné farbivo: fermenta. Párky nie sú vhodné pre ľudí s intoleranciou na lepok a celiatikov. Tieto párky sú rastlinná údenina (vyrábané sú "zdravým údením" tzv. tekutým dymom), no i napriek tomu sa mi osvedčili a žiadnu reakciu na túto potravinu som nezaznamenala. Práve naopak. Odkedy som si ich kúpila po prvýkrát, kupujem si tieto párky pravidelne, pretože úžasne voňajú, skutočne pripomínajú párky a navyše sú výborným spestrením jedál najmä vďaka ich chuti a vôni. Veľmi rada si ich primiešavam k čerstvej alebo varenej zelenine, či cestovinám. V tejto
kapustnici som si nevedela nič predstaviť lepšie, než práve tieto jemné párky, ktoré dokonale nahradili pravý mäsový výrobok. 

1 celá hlávka kapusty
500gr šampiňónov
250gr jemných párkov
4 veľké cibule
himalájska soľ podľa chuti
voda podľa potreby
400gr sušených sliviek (ja som použila šťavnaté sušené slivky z Tesca)
Cibuľku, šampiňóny, slivky a párky nakrájate na malé kúsky a vložíte do veľkého hrnca spolu s nakrájanou kapustou. Do hrnca nalejete vodu podľa vášho uváženia a prikryjete pokrievkou. My sme varili kapustnicu v približne 4-5 litroch vody. Kapustnicu sme varili približne 2,5 hodiny a 
počas varenia dochutili himalájskou soľou. 


Určite pri recepte nevynechajte slivky, ktoré tomu celému dodali práve tú ´jedinečnú´chuť. 
Jemne kapustnicu osladili a nám to v tejto podobe neskutočne chutilo, nakoľko do klasickej kapustnice sme nikdy slivky nepridávali :)


Pevne verím, že sa vám tento recept páčil a že sa rozhodnete vyskúšať túto moju verziu :)
Prajem Vám veselý Silvester a taktiež úspešný začiatok Nového roka, aby ste doň vykročili tou správnou nohou a aby to bol váš šťastný rok, 
ktorý bude ešte lepší a výnimočnejší než rok 2016. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára