pondelok, 6. februára 2017

Makový koláčik s príchuťou jablkovo-makovej štrúdle ♥



Máte radi štrúdlu? Aká je vaša najobľúbenejšia? V detstve som vždy prekypovala nadšením, keď moja drahá babička vypekala rôzne koláče a štrúdle. Veď tie naše babky to vedia najlepšie, nemám pravdu? :) Žiadne kupované dezerty sa nevyrovnajú práve tým domácim. Keď som bola naposledy doma, opäť som sa pustila do pečenia. Je to moja najobľúbenejšia činnosť a tak sa moja návšteva nikdy nezaobíde bez toho, že by som ostatným niečo sladké nepripravila. Koláč, ktorý sa mi v konečnom dôsledku veľmi podaril bol absolútne perfektný! Chuťovo bol takmer 
identický práve jablkovo-makovej štrúdle a dostala som naň samú pozitívnu odozvu, vďaka čomu sa s vami s veľkou radosťou o recept aj podelím.


na menší plech rozmerov 20x30cm
250gr špaldovej múky/pšeničnej celozrnnej múky
400ml mandľového/kokosového/ryžového mlieka
50gr extra panenského kokosového oleja
100gr maku
1čl škorice
2 väčšie jabĺčka 
za hrsť sušených sliviek (iná alternatíva: hrozienka)
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
na osladenie: med/agáve sirup/javorový sirup/kokosový cukor podľa chuti


1. Všetky suché ingrediencie nasypete do misky a poriadne premiešate.
2. Jablká si umyjete a na strúhadle nahrubo postrúhate. Následne ich pridáte do misky.
3. Sušené slivky si nakrájate na menšie kocky a primiešate do misky spolu s kokosovým olejom, mliekom a medom, poprípade iným sladidlom.
4. Všetky ingrediencie v miske premiešate a cesto nalejete na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Koláčik pečiete v rúre pri teplote 180° a či je cesto hotové zistíte podľa testu pomocou špajdle, ktorú musíte vytiahnuť čistú.
6. Koláčik nechajte vychladnúť a až potom môžete krájať :)
7. Pre milovníkov sladkého, na záver koláčik jemne polejte buď medom alebo javorovým sirupom. 


Makový koláčik je bez mlieka, bez vajíčok a vhodný pre vegánov.

Tak dobrú chuť prajem! ♥

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára