nedeľa, 9. apríla 2017

recept: jednoduchý kokosový koláč zo pšena (LH, GF, DF)


Vyrábate si rastlinné mlieko doma? Je vám ľuto vyhodiť "odpad", ktorý pri výrobe mliek vzniká? Prednedávnom som si robila domáce kokosové mlieko a ako isto viete, pri výrobe domácich mliek vám zostanú zbytky z toho, ako ste mlieko cedili cez sitko, či gázu. Väčšinou som kokos, ktorý mi zostal vyhadzovala, ale je to vôbec nutné? Prečo z toho nevyskúšať vyrobiť niečo nové? A tak sa aj stalo. Z úplnej improvizácie sa
mi podaril takýto pšenový koláčik, ktorý bol vynikajúci, sýty, vláčny a jeho príprava je maximálne jednoduchá. Presvedčite sa samy :)

Koláčik je nízkohistamínový, bez lepku a bez mlieka



typ formy: malá tortová forma

150gr pšena
150gr strúhaného kokosu 
150gr jogurtu 
2 vajíčka
15gr kokosového masla zn. Powerlogy (voliteľné)
na dosladenie: med/agáve/javorový sirup
na vrch: jogurt/kokosová šľahačka/ ryžová šľahačka
na posypanie: kokosové chipsy


Môj tip č. 1: Ja som použila kokosový jogurt, no v prípade, že konzumujete mliečne produkty, môžete použiť klasický alebo bezlaktózový jogurt. 

Môj tip č. 2: Ak si nerobievate doma domáce kokosové mlieko a tým pádom nemáte z neho žiadne zbytky, pokojne použite klasický strúhaný kokos. 
Pšeno uvaríte klasicky podľa návodu a keď je pšeno dovarené, primiešate k nemu kokos, jogurt, vajíčka, maslo a podľa chuti dosladíte medom poprípade iným vami preferovaným sladidlom. Zmes vylejete do malej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Kraje formy nezabudnite 
potrieť kokosovým olejom a koláčik pečiete v rozohriatej rúre pri teplote 180°C po dobu približne 20 minút, no nezabudnite si to odsledovať :) 

Koláčik môžete potrieť jemnou vrstvou jogurtu alebo vyskúšajte ryžovú, či kokosovú šľahačku. 
Kokosové chipsy, ktorými posypete vrch koláčika to celé spestria, nakoľko chuť kokosu ešte viac zvýraznia a navyše úžasne chrumkajú. 


Tento sýty a vláčny koláčik si môžete dopriať ako obmenu miesto klasických raňajok alebo si ho môžete zabaliť so sebou 
a vychutnať v práci, či v škole na desiatu alebo na olovrant. 

V prípade, že sa vám môj recept páčil, zahlasujte za mňa prosím v súťaži BLOGER ROKA, v ktorej sa dá hlasovať počas celého mesiaca. Podporte takýmto spôsobom moju tvorbu, ktorej sa venujem vo voľnom čase s radosťou a nadšením popri mojej klasickej práci. Zahlasovať môžete kliknutím na tento odkaz: kategória zdravý životný štýl, kde vložíte váš e-mail, na ktorý vám vzápätí príde potvrdenie 
(skontrolujte si aj priečinok "spam").



Za každý jeden hlas som vám zo srdca vďačná ♥ 

Prajem Vám aj naďalej krásny zvyšok víkendu.
S pozdravom,
Luci.

5 komentárov:

  1. Ahoj, Luci, koláčik vypadá božsky, neviem čím, vzhľadom mi pripomenul známy Angel food cake, takže trefnejšie prirovnanie by v tomto prípade bolo anjelský!
    Veľmi Ti držím palce v súťaži, samozrejme, môj hlas som venovala Tebe.
    Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O takom koláčiku počujem prvýkrát, tak to idem pohladať, že čo to je zač :)
      A ďakujem veľmi pekne Jarka, cením si to ❤

      Odstrániť
  2. Mňam, škoda že jsem takový lenoch, jinak bych ho hrozně ráda zkusila! :D

    OdpovedaťOdstrániť