štvrtok, 18. mája 2017

HIT recept: halušky len z dvoch surovín v kombinácii s krémovou šampiňónovou omáčkou (vegan)


Ahojte! Ako sa máte? Užívate si už toto krásne slnečné počasie? :) Som veľmi rada, že sa nám tak krásne vyjasnilo, lebo takéto počasie dokáže veľmi pozitívne vplývať na náladu človeka, čo je v mojom prípade veľká pravda. Keď mám zlý deň, často stačí krátka prechádzka, či beh vonku a hneď je moja nálada lepšia :) V dnešnom príspevku sa však chcem s vami podeliť o jednoduchý obed, či večeru, pretože toto jedlo som si tak veľmi obľúbila, že si ho s radosťou pripravujem aj do práce. Príprava je veľmi jednoduchá a skutočne vám zaberie sotva 15-20 minút z vášho času. Verím, že vás recept na cícerové halušky s krémovou šampiňónovou omáčkou zaujme a zaradíte ho do svojho jedálnička :) Občas padne vhod 
malé spestrenie oproti klasike, čo poviete? 



na 2 porcie

halušky:
120gr cícerovej múky
100ml vody
morská soľ/himalájska soľ

krémová šampiňónová omáčka:
400gr šampiňónov
250ml ryžovej smotany
100gr póru
4 strúčiky cesnaku (voliteľné)
1čl sezamového oleja/kokosového oleja
morská soľ/himalájska soľ
1PL tapiókového škrobu/kukuričného škrobu/cícerovej múky na zahustenie
voda na dolievanie (podľa potreby)

halušky
1. Do malého hrnca si dáte zovrieť vodu, v ktorej budete variť halušky.
2. Do misky si nasypete cícerovú múku, ktorú následne zalejete vodou.
Vznikne vám husté cesto, z ktorého budete robiť halušky.
Poznámka: toto cesto nie je také klasické hutné, z ktorého je možné vytvarovať valec a odkrajovať z neho. 
Najlepšie bude, ak si budete brať po troške z cesta na končeky prstov, pomocou ktorých vytvarujete guličky/valčeky ľubovoľnej veľkosti. 
4. Keď vidíte vo vode bublinky, môžete začať vhadzovať kúsky halušiek do vody.
5. Halušky sa vám uvaria pomerne rýchlo, čo uvidíte tak, že vám samy vyplávajú na povrch vody.
6. Pomocou naberačky vyberáte halušky do sitka a potom ich len prepláchnete studenou vodou.

šampiňónová omáčka
1. Strúčiky cesnaku očistíte a pokrájate na malé kúsky.
2. Rovnakým spôsobom postupujete aj s pórom a šampiňónmi.
3. Na panvici si rozohrejete olej, na ktorom do zlatista opekáte kúsky cesnaku.
4. Na panvicu prisypete nakrájaný pór a šampiňóny a všetko spolu chvíľku opražíte.
5. Zeleninku zalejete ryžovou smotanou, osolíte a povaríte. 
6. Ak chcete mať omáčky viacej, dolievate vodu. 
7. Omáčku na záver zahustíte buď pomocou cícerovej múky, tapiókového alebo kukuričného škrobu.
8. Všetko spolu premiešate, ešte chvíľku povaríte a môžete podávať :)


Omáčka v kombinácii s haluškami tvorí dokonalú kombináciu.
Môj tip: Táto omáčka sa skvelo hodí aj s cestovinami, s ktorými ju ja kombinujem veľmi často.

Ak sa vám recept zapáčil a vy sa rozhodnete ho vyskúšať, budem veľmi rada ak mi dáte vedieť, či vám to chutilo. Vaša spätná väzba je pre mňa dôležitá a vždy si ju rada prečítam :)

S pozdravom,
Luci.

1 komentár:

  1. Téééda Luci, cícerovú múku používam bežne, ale ešte som nenatrafila na recept, že by sa z nej dali robiť halušky. Tie klasické neznášam už od malého decka, ale na toto by som sa dala nahovoriť, naviac tá šampiňónová omáčka.. No sen! Veľmi pekne ďakujem za ďalší fantastický recept, musím vyskúšať!
    Uži si krásne slnečné dni, kým sa dá - vtáčiky štebotali, že sa to zase má pokaziť :(

    OdpovedaťOdstrániť